[O1] Doświetlanie zakętów

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pebrd
    Classic
    • 2008
    • 10

Zamieszczone przez ZipY
    Dijkstra, i tak trzymaj
    Na forach krótkofalarskich i CB radio sugerują, żeby w pewnym sensie zabezpieczyć się oprócz posiadania telefonu GSM radiem najlepiej CB... [ciach] ale zgodnie z prawem można mieć problemy używając pasm spoza 27MHz czyli spoza Citizen Band. Mogą wtedy w najlepszym razie Cię "przegonić" z częstotliwości/kanału, a w najgorszym skierować sprawę do wszczęcia przez prokuraturę o nadużywanie pasm prawnie zastrzeżonych.
    Potwierdzam. Podobny temat był niedawno przerabiany przez krótkofalowców w Krakowie. Nie wolno i już. IMO w razie zagrożenia życia - wszelkie środki są dozwolone aby wezwać pomoc - nie mając zasięgu na GSM'ie i nie mając pod ręką CB - nie wahałbym się skorzystać z pasma zastrzeżonego. :diabelski_usmiech
  • wisnia
    Drive
    • 2007
    • 57

Witam,

Od jakiegoś czasu drążę temat doświetlania zakrętów w O1 zrobienie sterownika to pikuś ale nie wiem jak z czujnikiem który będzie "mówił" w którą stronę jest skręcona kierownica. Forum zawiera wątek na ten temat ale nie ma tam nic konkretnego napisane.

Czy ktoś już kombinował coś w tym temacie?? Bo może jest już jakiś czujnik zamontowany w szkodniku z którego można pobrać takie informacje.

Pozdrawiam i zachęcam do drążenia tematu bo warto.
    -=Wiśnia®=-

Komentarz

• adoks
      Classic
      • 2007
      • 14

WITAM,z tego co mi wiadomo w niektórych autach jest to związane z włączeniem kierunkowskazów .

Komentarz

• wisnia
        Drive
        • 2007
        • 57

No tak ale wtedy doświetlanie włącza się tylko wtedy kiedy włączę dany kierunkowskaz. A ja bym jeszcze chciał aby reagowało na skręt kierownicą.
        -=Wiśnia®=-

Komentarz

• pablo_doctor
          Elegance
          S_OCP Member
          • 2007
          • 791

zastosuj czujnik skretu z nowszych aut typu fabia z elektrohydraulicznym wspomaganiem kierownicy albo tam gdzie jest esp /chyba/
          pablo_doctor

Rozdawajmy sobie punkty za rzeczowe informacje

CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160

http://picasaweb.google.com/pablo.doctor.OCP www.zuart.pl

Komentarz

• zepter00
            RS
            • 2008
            • 2304

Re: Doświetlanie zakętów

Zamieszczone przez wisnia
            Witam,

Od jakiegoś czasu drążę temat doświetlania zakrętów w O1 zrobienie sterownika to pikuś ale nie wiem jak z czujnikiem który będzie "mówił" w którą stronę jest skręcona kierownica. Forum zawiera wątek na ten temat ale nie ma tam nic konkretnego napisane.

Czy ktoś już kombinował coś w tym temacie?? Bo może jest już jakiś czujnik zamontowany w szkodniku z którego można pobrać takie informacje.

Pozdrawiam i zachęcam do drążenia tematu bo warto.

A jakim źródłem światła chciałbyś to realizować? :?
            Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• wisnia
              Drive
              • 2007
              • 57

Ale czy te czujniku podają prosty sygnał: kierownica skręcona w lewo; kierownica skręcona w prawo??
              dwa: gdzie coś takiego montuje??

[ Dodano: Pią 05 Lut, 10 13:04 ]
              Zamieszczone przez zepter00
              A jakim źródłem światła chciałbyś to realizować? :?
              halogenowym. A dokładniej halogeny od O2.
              -=Wiśnia®=-

Komentarz

• pablo_doctor
                Elegance
                S_OCP Member
                • 2007
                • 791

wiesz co ni zastanawialem sie jakiej postaci jest ten sygnal - napiecie, rezystancja, cyfra.
                pablo_doctor

Rozdawajmy sobie punkty za rzeczowe informacje

CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160

http://picasaweb.google.com/pablo.doctor.OCP www.zuart.pl

Komentarz

• wisnia
                  Drive
                  • 2007
                  • 57

Z dojściem do tego jaki to sygnał to nie ma żadnego problemu. Jak będzie rezystancja lub napięcie to super z cyfrowym będzie gorzej. ale podstawowe pytanie gdzie to zamontować??bo jak szukałem na allegro to są ze 3 rodzaje. i na jakiej zasadzie to działa?? czy jest jakaś blaszka która przez to przelatuje czy coś takiego??

[ Dodano: Sob 06 Lut, 10 10:14 ]
                  Cały czas nie daje mi spokoju ten czujnik skrętu. I tak się zastanawiam czy nie podjąć próby zrobienia samemu takiego cudeńka.
                  -=Wiśnia®=-

Komentarz

• krzyzie
                    Drive
                    • 2009
                    • 85

Zamieszczone przez wisnia
                    halogenowym. A dokładniej halogeny od O2.
                    cześć.
                    A masz już zmontowane takowe bo zastanawia mnie czy da rade i jak to wygląda.

Sam bym zastanowił się nad takim rozwiązaniem.
                    pozdro
                    krzyzie
                    Skoda Octavia I-2000r. - 1,9TDI AHF 110KM
                    Alfa Romeo 145 - 1.6 boxer - only noPB
                    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Zastrzega się prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny :mrgreen:

Komentarz

• zbig10101
                      Drive
                      • 2009
                      • 45

znalazłem coś takiego: http://www.cubeelectronics.com/ster.php
                      miłej lektury
                      pozdrawiam,

Komentarz

• Arti_r1
                        RS
                        • 2008
                        • 2626

ale wiecie o tym że montując halogeny w kratki na dole, a tym bardziej z O2 zasłonicie wlot powietrza do IC? :|
                        Fabryka Barw :]

Czarna O1 rs-line tdi
                        Srebrna O2 Scout

DACAR.team

Komentarz

• wisnia
                          Drive
                          • 2007
                          • 57

Zamieszczone przez zbig10101
                          cześć.
                          A masz już zmontowane takowe bo zastanawia mnie czy da rade i jak to wygląda.
                          Jeszcze nie mam. A rade na pewno da rade. będę je montował w przyszły weekend.

Zamieszczone przez Arti_r1
                          ale wiecie o tym że montując halogeny w kratki na dole, a tym bardziej z O2 zasłonicie wlot powietrza do IC? :|
                          Wiem zdaje sobie z tego sprawę. na mechanice się za bardzo nie znam. ale mój szkodnik to seria więc nie potrzebuje ogromnego chłodzenia a jak z tej kratki zasłonie około 13 cm to jest pewnie z 1/3 to raczej nic nie powinno się stać.

[ Dodano: Wto 09 Lut, 10 10:35 ]
                          witam wszystkich ponowie

odnośnie doświetlania zakrętów w O1 coś się ruszyło. I tu mam pytanie do zainteresowanych czymś takim czy jeśli koszt wyszedłby w granicach od 800 do 1200 zł za taki zestaw (bez halogenów) to czy ktoś byłby zainteresowany??
                          -=Wiśnia®=-

Komentarz

Pracuję...